תואר ראשון בהנדסת חשמל

תואר ראשון
4 שנות לימוד
חד-חוגי
0512

תואר ראשון בהנדסת חשמל: זורם בכפות ידיך

האם אי פעם עצרת לחשוב איך נראו החיים לפני החשמל?
לפני החשמל הכול נעשה פיזית, עם הידיים, או לכל היותר עם כלים מכניים מסורבלים והאפשרויות היו מוגבלות. עם הבנת הבסיס שמאחורי מהות הזרם החשמלי לפני כ-200 שנה, וגילוי הגלים האלקטרומגנטיים, נפתחו בפני האנושות אינספור אפשרויות והחיים השתנו דרמטית: פתאום היה אפשר לעשות דברים שבעבר היה ניתן רק לחלום עליהם. להגיע רחוק יותר, מהר יותר, חזק יותר, טוב יותר, יעיל יותר ואפילו יותר בטוח.
חשמל הוא הבסיס לעולם הטכנולוגי בו אנו חיים – החל בנורה שבתקרה וכלה בטלפון החכם, הרחפן  והרכב האוטונומי, התקשורת והמחשבים, רשת האינטרנט ומערכות הדימות הרפואי, המכ"מ וכיפת הברזל, הלייזר והלווין.
הנדסת חשמל זה לדעת לעשות ולהשתלב בכל מה שהייטק היום: תוכנה וחומרה, תיאוריה ופרקטיקה, מהקוונטי והננומטרי ועד המערכת הענקית והמורכבת.
זה הרגע שלך ליצור את הדבר הבא באמצעות הכוח המטורף, חסר המעצורים, שהאנושות רק מתחילה להבין את הפוטנציאל שלו.

 

למה אצלנו?

קודם כל כי אנחנו אוניברסיטת תל אביב, שהיא בין האוניברסיטאות המובילות בעולם במחקר ובהוראה בהנדסת חשמל ובכל התחומים המשיקים, שיושבת בלב עמק הסיליקון הישראלי, מוקפת במאות חברות וסטארטאפים.
סביבה תוססת ויצירתית המקיימת עימנו קשר עמוק דו-סטרי: חברות ההיי-טק נכנסות לתוך בית הספר, ומשולבות בפרויקטים, יוזמות ומשתפות פעולה איתנו עוד במהלך התואר.


מה אפשר לעשות עם זה?

הנדסת חשמל הוא כנראה התחום הכי מגוון שקיים, שנוגע בכל מה שהייטק. הוא מכסה קשת רחבה של נושאים, החל מפיזיקה והתקנים בסיסיים וכלה במערכות מורכבות ומחשבים. לא רק להבין את העולם שסביבנו אלא גם להשפיע עליו ולבנות את הרכיבים והמערכות שמתקשרים איתו.
עם ידע בהנדסת חשמל אפשר לעסוק בתכנות, במחקר, לעסוק בניסויים בשטח, להמציא פטנטים ולהקים סטארטאפים.


איך אפשר ללמוד את זה?

לימודי התואר בפקולטה להנדסה אורכים ארבע שנים. בשנה הראשונה לומדים את קורסי התשתית: מתמטיקה, פיזיקה ותיכנות.
בהמשך לומדים קורסי ליבה אשר פותחים בפניכם את השער לעולם הנדסת החשמל: אותות ומערכות, נתונים ואלגוריתמים, עולם האלקטרוניקה וגלים אלקטרומגנטיים.
מכאן ממשיכים אל מסלולי ההתמחות. כל סטודנטית וסטודנט צריכים לבחור שלושה מבין עשרה מסלולים: תקשורת, עיבוד אותות (כולל למידה חישובית), בקרה ורובוטיקה, מחשבים, התקנים אלקטרוניים, מעגלים משולבים, קרינה וגלים, אלקטרו-אופטיקה, אנרגיה וביו-הנדסה/חומרים.
ובסוף-בסוף מגיעה גולת הכותרת – פרויקט סיום התואר. זאת ההזדמנות לקחת בעיה ולבנות מערכת שתפתור אותה, מההתחלה ועד הסוף.
 

לימודי הנדסה ורוח – בתמיכת קרן מנדל

מרגישים/ות שהנדסה בוערת בכם/ן? רוצים/ות להנדס את עולם המחר עם זווית ייחודית? כיום אנחנו מבינים/ות שהפתרונות ההנדסיים הטובים ביותר הם גם הפתרונות היצירתיים ביותר.
התוכנית משלבת בין ידע הנדסי לידע הומניסטי מתחומי הפילוסופיה, ההיסטוריה והספרות. שילוב שכזה מאפשר לפרוץ את גבולות המחשבה, לפתח פרספקטיבות חדשות ולהוביל תהליכים טכנולוגיים באופן יזמי. 
פריצות דרך משמעותיות הן לעיתים שילוב של חדשנות טכנולוגית עם חזון שאינו טכנולוגי. לדוגמה: הרשתות החברתיות, חכמת ההמונים ומקומו של הענן בעולם החכם. 
ייחודה של התוכנית היא בגמישות שלה, כך שניתן לשלבה עם: הנדסת חשמל, הנדסה מכנית, הנדסה ביו-רפואית והנדסת תעשייה. 
לסטודנטים.ות במסלול זה תיתכן הענקת מלגה עד לגובה חצי שכר לימוד.
אז אם אתם/ן רוצים/ות להיות חלק מהקדמה, מהמחר, זה המקום בשבילכם/ן.
 

לימודי יזמות

חולמים להקים סטארטאפ? להרים מיזם חדשני בחברה גדולה? אבל גם להיות האיש הטכני שהוגה ובונה את הפתרון הטכנולוגי המהפכני?
חטיבת היזמות בלימודי הנדסת חשמל קוראת לכם!
בלי להתפשר על רמת הלימודים בהנדסת חשמל והיקפם, תקבלו בנוסף גם ידע בכלכלה וניהול עסקים חדשים, איך מגדירים מוצר מנצח ומה צריך לקרות כדי שהרעיון יהפוך ליוניקורן. החטיבה משלבת התנסויות מעשיות ועבודה עם מנטורים מובילים על הפיכת פרויקט הגמר שלכם לסטארטאפ. הזדמנות יחודית לאוניברסיטת תל אביב.

התואר המוענק:


B.Sc בהנדסת חשמל
 

מספריית המקצועות

לימודי הנדסת חשמל הם בני 4 שנים ומטרתם להקנות  את הידע וההבנה הדרושים לעיסוק בתחום על ענפיו השונים, הן בהיבט התיאורטי והן בהיבט המעשי.

תוכנית הלימודים כוללת קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה ומחשבים (חומרה ותוכנה), וכן במדעי ההנדסה הבסיסיים הקשורים לתחום (התקנים ומעגלים אלקטרוניים, שדות אלקטרומגנטיים, עיבוד אותות, בקרה, אנרגיה). בשלב מאוחר יותר בוחרים התלמידים במסלולי התמחות על פי נטיותיהם ותחומי העניין שלהם ולומדים קורסים מתקדמים בתחומים אלה.

מלבד הלימודים העיוניים כוללת תוכנית הלימודים גם מעבדות וקורסים מעשיים באמצעותם מודגמים ההיבטים היישומים של החומר התיאורטי והתלמידים מתנסים בפתרון בעיות הנדסיות בפועל. השלב האחרון של הלימודים מוקדש להכנת פרויקט גמר שמטרתו לתכנן ולפתח מערכת או מתקן, ובאמצעותו מיישמים התלמידים באופן מעשי את הידע שרכשו.

 

מהות המקצוע - למה ללמוד הנדסת חשמל?

מהנדסי ומהנדסות חשמל יכולים לעסוק במגוון תחומים:

•    תכנון ופיתוח של רכיבים, שבבים, מחשבים ומערכות המשמשים לצרכים שונים – תקשורת, עיבוד אותות, דיבור ותמונה, מולטימדיה, מערכות מידע, אלקטרואופטיקה, פיקוד ובקרה, רובוטיקה, אלקטרוניקה רפואית, מערכות הספק ואנרגיה, התקנים חשמליים ועוד
•    מהנדסי/ות חשמל מתמידים/ות בפיתוח הדור הבא של שבבים, מחשבים ומערכות: הם מתכננים/ות אותם, בונים/ות אותם, מודדים/ות את הביצועים שלהם במעבדה ובשטח ומסיקים/ות מסקנות לפיתוח הבא.
•    מהנדסי/ות חשמל חוקרים/ות גישות חדשות לאינטליגנציה מלאכותית ולמידת מכונה שמבינות גם את העולם הפיזיקלי ויודעות לתקשר איתו, בין אם זו מכונית או רחפן אוטונומיים או רשת חשמל ירוק וחכם.

מהנדסי/ות חשמל יכולים/ות לעבוד לבד או בצוותים, עם מהנדסי/ות חשמל אחרים/ות או בעלי/ות מקצוע מתחומים נוספים של מדע והנדסה, כמו גם עם אנשי מוצר, כלכלה ויצור. הראיה המערכתית וההשכלה הרחבה של מהנדסי/ות חשמל מובילה רבים/ות מהם לתפקידי ניהול בכירים בתעשיית ההייטק וגם למשרות מעניינות במחקר ופיתוח ברמות הגבוהות ביותר.

 

מקומות עבודה

הרוב המכריע של בוגרי/ות הנדסת חשמל עובדים/ות בתעשיית ההייטק האזרחית והבטחונית. חלק עובדים/ות בתפקידי מחקר, במיוחד אלה שהמשיכו לתארים מתקדמים בתחום. יש כמובן מהנדסי/ות חשמל גם בתעשיות המסורתיות יותר ובעולם האנרגיה המתחדשת המתפתח במהירות. מהנדסים/ות מנוסים/ות עובדים/ות גם כעצמאים/ות ביעוץ, פרויקטים או כיזמים/ות.

 

הכישורים הנדרשים

•    הבנה מתמטית ופיזיקלית
•    חשיבה לוגית-אנליטית
•    יצירתיות וגמישות מחשבתית
•    ראיה מערכתית מחד ותשומת לב לפרטים מאידך
•    יכולת הסתגלות לקצב המהיר והמתמיד של שינויים וחידושים טכנולוגיים

 

יתרונות וחסרונות של המקצוע

•    תחומי עיסוק רבים ומגוונים, ניתן להתקדם ולהתפתח לכיוונים שונים
•    תחושת אתגר ועניין כתוצאה משימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתוחכמות ופיתוח של טכנולוגיות כאלה
•    תחום דינמי המתפתח כל הזמן, דבר היוצר עניין והתלהבות אך גם מחייב התעדכנות שוטפת וצורך לעמוד בקצב החידושים
•    תנאי עבודה טובים ושכר הרבה מעל הממוצע 
•    עיסוקים מסויימים בתחום יכולים להיות כרוכים בשעות עבודה מרובות ובעבודה תחת לחץ

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

לייעוץ ולפרטים נוספים
ייעוץ אקדמי: פרופ' עופר עמרני
לקבלת מידע נוסף יש לפתוח פניה במערכת הפניות בנושא: רישום/קבלה